AktualnościCiekawostki

Świat Whisky cz 3

Na pierwszy rzut oka tworzenie stylu whisky może wydawać się sukcesem zdobyczy technologicznych, jednakże prawda leży gdzieś pośrodku i dotyka kilku gałęzi po równo nauki, ekonomii, kreatywności i geografii.

Czemu każda whisky ma inny smak, czy to szkocki Single Malt, czy Irlandzki Pot Still, Burbon etc.  Pomimo zawiłości odpowiedź jest stosunkowo prosta. Producenci w odpowiednim momencie zareagowali na daną sytuacje tj, gdzie w danym czasie byli i jaka była sytuacja ekonomiczna. Stąd ogromna różnorodność walorów smakowych tego trunku. Dla przykładu Burbon produkowany jest głównie z kukurydzy i żyta ponieważ te zboża od zawsze były dostępne w Kentucky – stąd określony smak. Whisky słodową produkuje się z jęczmienia, ponieważ to zboże najlepiej wytrzymywało surowe zimy północnej Szkocji – stąd określony smak. W Irlandii wykorzystuje się niesłodowane ziarno jęczmienia, ponieważ pozwalało ono zaoszczędzić producentom na podatkach – stąd określony smak. Wykorzystanie kwaśnego zacieru z poprzedniej destylacji pozwoliło producentom Burbona poradzić sobie z twardą, wapienna wodą – stąd określony smak. Pierwsi producenci whiskey w Tennessee pozbywali się niedoskonałości smakowych alkoholu dzięki filtracji przez węgiel drzewny – stąd określony smak.

Założywszy iż gorzelnik posiada odpowiednią wiedze w zakresie destylacji może stworzyć taki rodzaj whisky, który jest w stanie uznać za w pełni własny produkt, różniący się od innych.

CDN.