I etap – listówka
Wiosenne młode pędy i listki czarnej porzeczki (zerwane na początku wegetacji), umyć i osuszyć. Wypełnić dwulitrowy słój do 3/4 pojemności,
nie uciskając. Zalać wódką 40-50%, tak aby całkowicie przykryła listki.
Zakręcony słój przez tydzień trzymać na słońcu, a następnie przez 3 tygodnie w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.
Zlać nalew, na każdy litr dodać 1 łyżkę stołową soku z cytryny i rozlać do butelek. Postawić w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu do jesieni.
Nalewka ma jasnozielony kolor i przyjemny zapach
z akcentem czarnej porzeczki.
II etap – nalewka owocowa
1 kg owoców
0,75 l spirytus 95%
0,75 l listkówki
Owoce zalać uzyskaną wiosną listkówką, dodać spirytus i macerować przez 6 tygodni w ciepłym miejscu. Zlać, przefiltrować i rozlać do butelek.
Nalewka powinna dojrzewać od 3-6 miesięcy, w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Tak uzyskana nalewka jest całkowicie wytrawna. Aby uzyskać nalewkę słodszą należy, po zlaniu wódki (w I etapie), listki w słoju zasypać 0,5-1,0 kg cukru.
Po rozpuszczeniu cukru syrop wlać do osobnej butelki.
Jesienią do syropu wlewamy, uzyskany (w II etapie), nalew owocowy.
Przepis z forum SWiMP