NALEWKA ORZECHOWA

0,25 kg zielonych, miękkich orzechów
1 szklanka koniaku
1 szklanka miodu
1 szklanka przegotowanej wody
0,5 l spirytusu 95%
Przyprawy: kawałek cynamonu, 5 goździków

Sposób wykonania:
Orzechy pokroić w kostkę i razem z przyprawami zalać spirytusem na 2 tygodnie, codziennie potrząsając słojem.
Zagotować miód z wodą, odszumować, zestawić z ognia. Do gorącego syropu powoli wlewać przecedzony nalew orzechowy. Tą osłodzoną nalewkę wlać do czystego słoja, dodać koniak, zakręcić i odstawić na kilka dni. Przefiltrować i rozlać do butelek. Dojrzewa 2-3 miesiące w chłodnym miejscu.
Zamiast koniaku można dodać rumu, nalewka jest wtedy bardziej aromatyczna.

Przepis z forum SWiMP