Poradniki

Jak wybrać aparat destylacyjny

Wybierając zestaw dla siebie powinniśmy wybrać taki aparat który zaspokoi nasze potrzeby lub oczekiwania co do hobby. Poniżej przedstawiam czynniki które powinny wpłynąć na wybór zestawów do destylacji.

 

Trzeba pamiętać że jedynie nasza firma zapewnia:

 

W czasie trwania gwarancji (24 miesiące) może nastąpić wymiana na aparat wyższy cenowo oddając w rozliczeniu posiadany zestaw i dopłacając jedynie różnicę cenową pomiędzy nimi. 

 

Przy doborze sprzętu musimy odpowiedzieć sobie na kilka pytań:

1 – Jakie ciecze będziemy destylować?

Jeżeli będziemy mieli ciecze bez ciał stałych, np. wykonane z cukru czy glukozy, lub wina albo nastawy owocowe lub zbożowe ale odcedzone i sklarowane wtedy wybieramy zbiornik z grzaniem bezpośrednim (zbiornik standard) gdzie grzałka styka się bezpośrednio z cieczą destylowaną.

Jeżeli jednak oprócz wyżej wymienionych cieczy będziemy mieli do obróbki substancje z ciałami stałymi, np. z owocami, przetworami, zbożem lub z innymi ciałami mogącymi się przypalić w czasie gotowania – wybieramy zbiornik w płaszczu wodnym. W tym rozwiązaniu grzałka grzeje wodę która dopiero oddaje energię do zbiornika zasadniczego.

Jak rozpoznać jaką mamy ciecz? Przykładowo:

Jeżeli ciecz którą chcemy destylować po wlaniu do otwartego naczynia i podgrzaniu do wrzenia np. na kuchni gazowej nie wymaga ręcznego mieszania, aby nie „przypaliła się” w tym naczyniu, to wystarczy nam zbiornik standard. Jeżeli jednak ciecz wymaga mieszania w tym przykładzie – to musimy skorzystać z zbiornika w płaszczu wodnym.

2 – Jaki destylat chcemy uzyskać?

Jeżeli nastawiamy się na otrzymywanie tylko destylatów smakowych za pomocą destylacji prostej to wystarczy nam:

ZESTAW ZE ZBIORNIKIEM W PŁASZCZU

 

Za pomocą tego zestawu z wszelkiego rodzaju cieczy możemy uzyskiwać destylat z najróżniejszą domieszką aromatów smakowych pozyskanych z destylowanej cieczy. Trzeba przy tym wyborze pamiętać o:

zestaw ten nie zapewni otrzymanie idealnie czystego, bezwonnego i bez smakowego produktu,
sukces w osiągnięciu destylatów smakowych głównie mieści się w samej cieczy destylowanej – nastawie. Przygotowanie nastawów dla osiągnięcia zadawalających rezultatów z destylacji wymagają dosyć szerokiej wiedzy, bardzo dużej dawki cierpliwości i czasu zwłaszcza w przygotowaniu. Niektóre nastawy mogą wymagać wielu tygodni fermentacji. Niebagatelnym czynnikiem też jest jednak posiadanie specjalnie przygotowanego miejsca dla tego hobby.
Jeżeli nastawiamy się na otrzymywanie 96%, czystego, bezwonnego i bezzapachowego destylatu, który będzie dopiero później obrabiany lub wykorzystywany w dalszych procesach (czy to maceracji czy rozpuszczaniu z innymi cieczami, czy jako dodatek do innych wyrobów, itp.) to wtedy używamy najczęściej nastawów szybkich z drożdży aktywnych specjalnie do tego przeznaczonych (przygotowanie nastawu wraz z sklarowaniem trwa wtedy 5 – 10 dni i dosłownie nie wymaga żadnej wiedzy specjalistycznej oprócz ściśle trzymania się załączonego przepisu).W takim przypadku w zupełności wystarcza zestaw:

 

 MANUAL ZBIORNIK STANDARD 50l.

 

Przy tym wyborze trzeba pamiętać że :

aparat został głównie skonstruowany i zaprojektowany do otrzymywania 96% destylatu bezsmakowego, bezzapachowego, transparentnego,
można próbować wykonywać nastawy smakowe – jednak rezultaty mogą być „mizerne” ze względu na za dokładne oczyszczenie z substancji smakowych oparu w kolumnie,
zestaw wymaga kontroli i regulacji na bieżąco, czyli żeby osiągnąć maksimum efektów musimy być i kontrolować proces (nawet 4 – 6 godzin).

Jeżeli chcemy uzyskać powyższy efekt (destylat 96%, bezsmakowy, bezzapachowy) ale nie mamy czasu na kontrolę aparatu wybieramy zestaw:

 

AUTOMAT ZBIORNIK STANDARD 50l.

 

w tym przypadku dosłownie cała nasza praca ogranicza się do :

wlania wsadu, podłączenia wody i napięcia, oraz wciśnięcia przycisku start. Wszystkie procesy wraz z końcowym wyłączeniem napięcia i wody przejmuje na siebie aparat.
Przy tym wyborze trzeba pamiętać że :

aparat został głównie skonstruowany i zaprojektowany do otrzymywania 96% destylatu bezsmakowego, bezzapachowego, transparentnego,
można próbować wykonywać nastawy smakowe – jednak rezultaty mogą być „mizerne” ze względu na za dokładne oczyszczenie z substancji smakowych oparu w kolumnie.
 

Kiedy chcemy uzyskiwać destylaty w obydwu powyższych przypadkach dla osób mających czas do kontroli aparatu jest zestaw:

 

MANUAL DZIELONY ZBIORNIK W PŁASZCZU WODNYM

 

wtedy:

jeżeli chcemy uzyskać 96%, bezzapachowy i bezsmakowy destylat wykorzystujemy całą kolumnę,
jeżeli chcemy uzyskać destylaty smakowe odkręcamy dolną część kolumny wraz z filtrem i mamy małą kolumnę odpędową,
nie ma znaczenia przy tym zbiorniku jaki rodzaj wsadu wlejemy
 

Jeżeli jednak cierpimy na deficyt czasu identyczny zestaw ale automatyczny:

 

AUTOMAT + MAŁA KOLUMNA ODPĘDOWA ZBIORNIK W PŁASZCZU 50l.

 

wtedy:

jeżeli chcemy uzyskać 96%, bezzapachowy i bezsmakowy destylat wykorzystujemy kolumnę Automat, wciskamy start i to wszystko,
jeżeli chcemy uzyskać destylaty smakowe odkręcamy od zbiornika kolumnę i na jej miejsce wstawiamy małą kolumnę odpędową, (w przypadku kolumny automatycznej dzielenie kolumny ze względów technicznych jest bardzo utrudnione),
nie ma znaczenia przy tym zbiorniku jaki rodzaj wsadu wlejemy
Poniżej w formie tabeli opisane zastosowanie poszczególnych aparatów.

Tabela_wyboru_DE50_MAN_ST