AGRESRÓWKA

Składniki:
1 kg owoców agrestu
1 l spirytusu 50%
0,3 kg cukru
pół laski wanilii, kawałek korzenia imbiru

Sposób wykonania:
Dojrzały agrest obrać z ogonków i szypułek, umyć i osuszyć. Następnie owoce lekko rozgnieść, aby popękały, ale ich nie miażdżyć. Zalać spirytusem, dodać przyprawy i postawić w ciepłym miejscu, na 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać nalew, przecedzić i odstawić do ciemnego, chłodnego pomieszczenia. Owoce zasypać cukrem, wstrząsać co 2-3 dni naczyniem, aby przyspieszyć rozpuszczenie cukru. Po zlaniu syropu dolewamy do niego uzyskany wcześniej nalew spirytusowy. Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Powinna dojrzewać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu co najmniej przez miesiąc.

Nalewka ma barwę zależną od koloru użytych owoców.
Zamiast cukru można zastosować odpowiednią ilość miodu.
Ze względu na słaby aromat owoców agrestu, dodanie przypraw jest konieczne.

Gooseberries

Przepis z forum SWiMP